Блок для надання медичних послуг містить:

  • робочий кабінет медичних працівників;
  • лікувальний кабінет для дітей з вадами зору;ізолятор.

 

У Закладі дошкільної освіти медичне обслуговування здійснюється відповідно до:

  • Закону України «Про дошкільну освіту» (ст. 34);
  • Положення про  заклад дошкільної освіти від 27.01.2021 № 86 (п. 22-24);
  • Постанови кабінету Міністрів України від 14.06.2002 р. №826 «Про порядок медичного обслуговування дітей у дошкільних навчальних закладах»;
  • Спільного наказу МОЗ та МОН України від 30.08.2005 р. № 432/496 «Про удосконалення організації медичного обслуговування дітей у дошкільному навчальному закладі»;
  • Наказу МОЗ України №595від 16.09.2011 р. «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів»;
  • Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах;

Статуту  Закладу дошкільної освіти (ясел – садок) №21«Калинонька.

В закладі діти забезпечені постійним медичним обслуговуванням на безоплатній основі.

В закладі створені належні умови для проведення медико – профілактичних і оздоровчих заходів.

Для дезінфекції предметів та поверхонь використовується дез. засіб - «Бланідас». Для обробки рук працівників – «АХД».

 

План медико – профілактичної роботи включений до річного Плану роботи ЗДО № 21 "Калинонька".

Проводяться заходи лікувально – профілактичного характеру:

  • щеплення;
  • антропометричні вимірювання;
  • визначення гостроти зору;
  • обстеження дітей на гельмінти.

 

Результати роботи аналізуються та використовуються для подальшої роботи: складання плану щеплень, корекції харчування для дитини, пересаджування дітей відповідно до стану зору, лікування від гельмінтів та проведення місячника боротьби з гельмінтозом, роботи з батьками, працівниками.

Профілактичні щеплення проводяться згідно наказу МОЗ України №595від 16.09.2011 р. Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів. Щеплення плануються на рік та на місяць, згідно віку дітей. Старша медична сестра ознайомлює батьків з видом щеплення, ускладненнями та післявакцинальними реакціями. Звіти про проведення профілактичних щеплень надаються в дитячу поліклініку.

 

Антропометричні вимірювання та оцінка фізичного розвитку дітей проводяться в установлені строки:

• дітей раннього віку – 1 раз в місяць,

• дітей дошкільного віку - 1 раз в квартал, про що робляться записи в Журналі антропометрії та медичній картці дитини (ф. 0-26).

Диспансерний огляд дітей, які знаходяться на обліку проводиться у дитячий поліклініці дільничним педіатром. У ДНЗ є Журнал диспансерного огляду по захворюванням, в якому обліковано результати оглядів. І раз в рік старша медсестра звіряє данні в дитячій поліклініці.

З профілактичною метою планомірно проводяться огляди дітей на педикульоз та коросту. Старша медична сестра проводить такий огляд 1 раз на тиждень, щоденні огляди проводяться вихователями вікових груп.

Для охорони зору дітей, старшою медсестрою, Зогій М.Ю., проводиться перевірка гостроти зору. Дітям з виявленими патологіями проводяться лікувально – профілактичні заходи.

Облік захворюваності в закладі проводиться на підставі довідок лікаря – педіатра про захворювання дитини. В Журналах соматичних захворювань, інфекційних захворювань, медичних картках дітей ведуться записи з огляду на час відсутності дитини в ЗДО. Аналіз захворюваності проводиться щоквартально, підсумок підводиться за рік.

Медичні працівники обстежують санітарний стан приміщень та прилеглої території. Медичні огляди працівниками проходяться вчасно, старші медичні сестри ведуть контроль за проходженням медоглядів та фіксують результати у Журнал проходження медоглядів працівниками.

Медична документація ведеться згідно до номенклатури справ ЗДО, всі журнали оформлені відповідно до вимог. Терміни подачі звітів та звітної документації у дитячу поліклініку та санітарно епідемічну станцію не порушуються, проводяться своєчасно та достовірно.

Спілкуємося з батьками

Заморожування їжі

 

Більше холоду для продуктів харчування, або Як правильно заморожувати дари

літа.

Літо — сезон овочів, фруктів, ягід і зелені. Хочете, щоб дари літа зміцнювали здоров’я й надавали сил взимку?

Заморожування — найліпший спосіб збільшити строк зберігання продуктів харчування без зміни хімічного складу, втрати поживних і смакових властивостей. Сучасна побутова техніка дає змогу заморозити будь-які продукти харчування швидко і якісно.

Наріжте овочі та фрукти шматочками. Виберіть овочі, фрукти та ягоди, які заморожуватимете. Вони мають бути свіжими та стиглими. Найліпше заморожувати плоди, які зібрали за 2 год до заморожування. Що свіжішими вони будуть, то довше зберігатимуться.

Переберіть плоди — ледь зіпсовані викиньте. Ретельно промийте їх у проточній воді, обдайте окропом та просушіть на ситі або розкладіть на чистому рушнику. Заморожуйте лише сухі овочі та фрукти. За потреби очистіть, видаліть насіннєві гнізда, кісточки й плодоніжки.

 Сплануйте, для якої страви заморожуєте овочі та фрукти, наріжте їх. Наприклад, яблука на компот наріжте скибочками товщиною 3—3,5 см.

Як заморожувати овочі

Фрукти та ягоди можете заморозити як пюре з цукром або без нього. Додавайте не більше 500 г цукру на 1 кг пюре. Для того щоб овочі зберегли свій смак, текстуру та колір, бланшуйте їх або відварюйте на парі. Наприклад, бланшована капуста цвітна або горошок зелений не гірчитимуть у готових стравах.

Не бланшуйте помідори, кабачки, часник і цибулю ріпчасту.

Час бланшування продуктів харчування

Продукти харчування

Час бланшування хв

Боби

2

Буряк

2

Горошок зелений

2

Кабачки

2

Капуста білокачанна та червонокачанна

1,5

Капуста броколі

3

Капуста брюссельська

3-4

Капуста цвітна

2

Квасоля

2

Квасоля стручкова

2

Кукурудза

4-8

Морква

2-32

Перець болгарський

2-33

Цибуля-порей

2-4

Кукурудза маленька

4

середня

6

велика

8

Морква ціла

2-3

кубиками

2

Перець болгарський

2

подрібнений

3

половинками

3-4

Попередньо заморозьте плоди на пласкій поверхні Якщо хочете зберегти форму й зовнішній вигляд плодів, попередньо заморозьте їх на таці або великій тарілці.

Тривалість такого заморожування — до 5 год залежно від сировини. Перед попереднім заморожуванням, щоб поліпшити смак плодів, можете опустити їх у цукровий сироп. Потім засипайте в контейнер або поліетиленовий пакет та закладайте в морозильну камеру для зберігання. Попередньо заморожуйте дрібні й ніжні ягоди, які можуть пустити сік. Так уникнете злипання їх між собою — ягоди не перетворяться на кашу. Упакуйте плоди в контейнери або пакети порційно.

Заморожуйте овочі, фрукти, ягоди та зелень порціями — на одну каструлю супу або компоту, на один пиріг. Зазвичай це до 600 г продукту харчування. За форму порції вибирайте брикет завтовшки 5 см. За меншої товщини продукти харчування швидше промерзають і можуть примерзнути до стінок морозильної камери.

Виберіть упаковку, яка відповідатиме розміру порції: контейнер зі скла або харчового пластику; поліетиленовий пакет із застібками; харчову плівку або фольгу. У контейнерах заморожуйте будь-які плоди або, фруктове, ягідне чи фруктово-ягідне пюре. Кришка контейнера має щільно закриватися й не пропускати повітря. Для цього можете додатково закріпити її харчовою плівкою.

Стежте, щоб контейнери мали маркування — сніжинку. Це свідчить, що контейнери можна заморожувати в морозильній камері без наслідків для здоров’я людини.

Харчова плівка, поліетиленові пакети та фольга стануть у пригоді, щоб зберігати об’ємні продукти харчування. Для того щоб уникнути обвітрювання продуктів харчування, укладайте їх у пакети щільно та випускайте якомога більше повітря.

У харчовій фользі заморожуйте зелень. Так вона не темнітиме й зберігатиме вітаміни, макро- та мікроелементи. Фольга має бути товстою, адже тонка під впливом холоду стане ламкою та розгерметизує зелень. Контейнери й пакети заповнюйте не повністю, адже в замороженому стані деякі овочі, фрукти або ягоди збільшуються в об’ємі.

Підпишіть контейнери та пакунки Підпишіть пакунки чорним маркером, на контейнери наклейте спеціальні наклейки. Останні можете купити в канцелярському магазині. Зазначте на них назву плодів, форми нарізання, страву, для якої призначені, та дату замороження. Це дасть вам змогу швидше розпізнати заморожені продукти харчування в холодильнику та контролювати строки зберігання.

Підпишіть упаковку заздалегідь, до того як заморозили плоди. Адже поки підписуватимете заморожені пакунки, плоди можуть підтанути.

Завантажуйте морозильну камеру частково Заморожуйте овочі, фрукти, ягоди та зелень за температури від –18…–23 °C. Адже за такої температури їх можна швидше заморозити та довше зберігати — до 12 місяців.

Можете заморожувати плоди й за температури 0–8°C. Однак у такому разі строк їх зберігання становитиме лише три місяці. Дізнатися температуру вашої морозильної камери можете за кількістю зірочок на дверцятах техніки: * –6 °C; ** –12 °C; *** –18°C.

Упродовж доби в морозильну камеру можете додавати до 1 кг продуктів харчування, інакше температура різко знизиться. Цього під час заморожування допускати не можна. Не заморожуйте повторно розморожені овочі, фрукти та ягоди. У такому разі продукти харчування швидше зіпсуються, втратять свій зовнішній вигляд і консистенцію. Ліпше заморозьте вже приготовану страву.

Вимоги до упаковки:

• стійка до дії низьких температур;

• непроникна для вологи та повітря;

• міцна та надійна;

• легко закривається.

Для того щоб овочі, фрукти, ягоди та зелень промерзали рівномірно, завантажуйте контейнери та пакети з ними в морозильну камеру з невеликим зазором.

Якщо заморожуєте брикетами, покладіть їх вертикально. У такому положенні їх заморозити швидше.

Час заморожування брикетів становить: фрукти та ягоди — 8—10 год; овочі — 11—12 год. Для того щоб зберегти максимум вітамінів, макро- й мікроелементів, та готувати взимку корисні й смачні страви й напої, правильно заморожуйте дари літа. Перед тим, як їх уживати, правильно розморожуйте.

Як розморожувати продукти харчування

Джерело: https://emeddnz.expertus.com.ua/10007791

 

Описание: Заморожені овочі: що і як заморожувати на зиму в серпні

 

 

 

 

 

 

 

Друзі сайту

МОН молодьспорту

УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ

ЕЛЕКТРОННА РЕЄСТРАЦІЯ В ДНЗ

ЧОІППО